Afbeelding: SUP-wetgeving-200x170

Aanscherping SUP wetgeving

Naast de verplichting om uw gasten vanaf 1 juli te laten betalen voorplastic bevattende disposables, bent u ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meebrengen van een eigen beker of bakje toe te staan.

Aanscherping SUP wetgeving

Per 1 juli is het volgens de SUP-wetgeving verboden om maaltijdverpakkingen en wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating gratis te verstrekken bij bezorging of to go. Ook voorverpakte etenswaren zonder bereiding en portieverpakkingen vallen onder deze richtlijn. Denk dus niet alleen aan uw koffiebekertjes, maar bij voorbeeld ook aan voorverpakte broodjes en eenpersoonssausverpakkingen.

Naast de verplichting om uw gasten vanaf 1 juli te laten betalen voor plastic bevattende disposables, bent u ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meebrengen van een eigen beker of bakje toe te staan.

De hoogte van de heffing mag u als ondernemer zelf bepalen. De overheid geeft hiervoor enkel een richtlijn van €0,25 voor een beker, €0,50 voor een maaltijd verpakking die uit meerdere bakjes bestaat en €0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus.

Per 1 januari 2024 nóg verdere aanscherping

Per 1 januari 2024 gaat de SUP-wetgeving nog een stapje verder. Vanaf dan geldt een geheel verbod op plastic-houden de maaltijdverpakkingen en wegwerpbekers voor consumptie op locatie.

Het alternatief voor SUP’s

Kiest u voor zo duurzaam mogelijke disposables, wilt u uw gasten helemaal niet laten betalen voor verpakkingen en kiest u voor plasticvrij e wegwerpartikelen of stapt u direct over op herbruikbare alternatieven?

Binnen het NVG Inkoopcollectief hebben diverse leveranciers een duurzaam assortiment samengesteld welke een ideaalalternatief kunnen bieden voor uw huidige disposables. Denk bij voorbeeld aan:

  • Bunzl Foodservice met het merk Verive;
  • Sligro met het merk Take Dis;
  • Duni met het merk Biopak;
  • Jacobs Douwe Egberts met de nieuwe D.E. hard cup.

De inkoopadviseurs van NVG Inkoop staan klaar om u te helpen. Zij zijn bereikbaar via 0318-421655 of info@xandrion.nl.